Városháza Szeged

Mint hazánk harmadik legnagyobb városát, Szegedet kiváló közlekedési és tömegközlekedési lehetőségekkel rendelkezik, ezek segítségével könnyedén felfedezhetik városunkat, akik csak pár napra érkeznek.

Azok számára, akik a város nevezetességeit szeretnék látni, a Városháza jó kiindulópont lehet. A Városháza épületét I. Ferenc József avatta fel 1883-ban, és azóta az egyik legismertebb épület a városban. A Városházának a lépcsőház középső ablakát I. Ferenc József híres mondása díszíti: ”Szeged szebb lesz, mint volt”. mely a várost elpusztító 1879-es Nagyárvíz utáni újjáépülésre vonatkozik.

A Szegedi városháza története egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza, amikor is az első városháza az akkori Belvárosban épült fel. Azonban ezt az épületet az 1879-es nagy szegedi árvíz teljesen elpusztította. Szegedúj városháza építése a városvezetés határozott szándékának 1883-ban kezdődött el, és két évvel később, 1885-ben már elkészült az épület, melyet a neoreneszánsz stílusban terveztek. Az épületet folyamatosan átalakították, bővítették és renoválták. Ma a szegedi városháza az egyik legjelentősebb épülete Szegeden és a városi kultúra és politika fontos helyszíne.