Nagyszéksósi Bivalyrezervátum

Egy különleges kirándulásra hívom Önöket, hogy felfedezzék a bivalyok csodálatos világát. A Nagyszéksósi Bivalyrezervátum könnyen megközelíthető Szegedről.

Elsőként szeretnék néhány érdekességet elmondani a bivalyokról.

A bivaly a Kárpát-medencébe már a népvándorlásokkor került, mint igavonó állat. Hazánkban a bivalyokat magyar-bivalyként vagy házi bivalyként ismerjük. A dél-alföldi régióban található első bivalyrezervátumunkat Mórahalom határában hozták létre 2008-ban.

A kezdetekor 45 fiatal állat érkezett ide, akik segítettek megtisztítani a náddal borított Nagyszéksós-tavat és környékét. Azóta a terület jelentősen átalakult, a bivalyoknak köszönhetően csökkent a náddal borított területek nagysága, a tavat szegélyező legelők újra láthatóvá váltak, és a területen élő madarak populációja is jelentősen nőtt.

A bivalyrezervátum jelenleg 143 bivalyt otthona. Az egyedek folyamatos szaporodása segíti a természeti környezet fenntartását és alakítását. A területen kialakított bemutató– és oktatóházunkban rengeteg érdekességet tudhatnak meg a bivalyokról, életmódjukról és a bivalytenyésztésről. Az épületet náddal fedték be, hogy harmonizáljon a környezettel, és segítsen megőrizni az Alföld jellegzetes hangulatát.

A bivalyrezervátumot körbejárhatják, és a kerítéshez közel legelésző állatokat közelről is megfigyelhetik. A területen található magaslesről pedig az egész tájat láthatják. A rezervátumot körülvevő puszta és az itt lakó állatok látványa igazi élményt nyújt mindenkinek, aki szereti a természetet és az életformákat. A határtalanság érzése, a végtelen mezők és az élő táj változó képei garantáltan lenyűgözik majd Önöket.

Mórahalom, VII. körzet 249

(Nagyszéksós-tó) 

tdm@morahalom.hu