Szeged Szabadtéri Játékok

A Szeged Szabadtéri Játékok Magyarország egyik legnagyobb szabadtéri színházi fesztiválja, amelyet évente nyáron rendeznek meg Szegeden.

A fesztivál története egészen 1931-ig nyúlik vissza, amikor is a Szeged Városi Színház tagjai először adtak elő egy előadást a Dóm téren. A sikerre való tekintettel úgy döntöttek, hogy folytatják a szabadtéri előadásokat, amelyekre már több ezer ember látogatott el.

A második világháború idején a fesztivál szünetelt, de 1947-ben újra elindult, és azóta is az egyik legjelentősebb kulturális eseménynek számít Magyarországon. A szabadtéri játékok célja, hogy a magyar és a világirodalom legjobb műveit mutassák be a nagyközönségnek, és emellett lehetőséget adjanak a fiatal tehetségeknek is, hogy bemutatkozhassanak.

Az évek során a Szeged Szabadtéri Játékok számos nagy sikerű előadást színpadra állított, például A Pál utcai fiúkat, A nyomorultakat, a Zorba című musicalt, és az Oroszlánkirályt. Emellett a fesztivál fontos szerepet játszik a magyar kultúra és művészetek népszerűsítésében is.

A Szeged Szabadtéri Játékok ma már nem csak Szegeden, hanem az egész országban ismert és elismert fesztivál, amelyre évente több tízezer látogató érkezik. A színpadon minden évben olyan sztárok lépnek fel, mint Plácido Domingo, José Carreras, vagy éppen Montserrat Caballé. A fesztivál azonban nem csak a nagy nevekről szól, hanem a közönség számára is igazi élményt jelent, hiszen a szép szegedi nyári estéken együtt élvezhetik a magyar és a világirodalom nagy klasszikusainak előadásait.

www.szegediszabadteri.hu