X.Szegedi Levendula és Rózsa Napok a Füvészkertben 2023.Június 17-18.

2023. június 17-18.

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje idén X. alkalommal invitálja a kedves érdeklődőket mediterrán hangulatú rendezvényére, a Levendula- és Rózsa Napokra.

A kétnapos fesztivál ideje alatt a testnek-léleknek egyaránt kedves fűszer-és gyógynövények, a levendula és a rózsa lesznek a főszereplők. Ismeretterjesztő előadásokon egészségünk megőrzésének természetes lehetőségeivel ismerkedhetnek meg; legyen szó akár gyógynövényes gyógyhatású teákról, illatozó természetes alapanyagú szappanokról, illóolajokról, szörpökről. Színvonalas kulturális és zenei koncertekkel, szórakoztató gyermekelőadásokkal is készülünk. A programokkal egy időben színes és illat gazdag rózsás-levendulás kézműves termékek és növényvásár segít bennünket abban, hogy a programok élménye mellett, különleges finomságokat és emlékeket vihessünk magunkkal.
Találkozzunk június utolsó hétvégéjén egy kellemes családi szabadtéri programon, ahol minden a levenduláról és a rózsáról szól.

PROGRAMOK:

2023. június 17. SZOMBAT 

Levendula színpad

9.30-12.30 Könnyed komolyzenei dallamok Kovács Márton zongoraművész előadásában

13.00 Grimmbusz Színház: A csodálatos lámpás

A Grimm-Busz Színház díszletes, jelmezes, zenés előadásokat mutat be óvodás, iskoláskorú gyermekek számára. A társulat fő célja a szórakoztatás, mindazonáltal nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy műsoraik közönségük épülésére legyenek. A jó és a rossz szembeállításával, a konfliktusok gerjesztésével és azok megoldásával, a karakterfejlődés ábrázolásával mutatnak utat kis nézőiknek. „Tanítják”, hogy a jó ügy érdekében folytatott harc mindig eredményre vezet. Bebizonyítják, hogy a „többet ésszel” elve örök érvényű igazság.

14.00 Az Aranygyapjú Társulat műsora

„A pünkösdi rózsa nyárba’ virágozik”

Zenei barangolás a Kárpát-medencében, megidézve a középkori magyar királyi udvar hangulatát. A koncert során a hangszereket megszólaltatják: Tóthné Zombori Györgyi (ének, tekerő), Tóth Antal (tekerő, brácsa) és Krisztin Róbert (koboz, arab lant).

15.00 Ujjé, a ligetben nagyszerű!

A Szegedi Nemzeti Színház művészeinek zenés előadása

Közreműködik: Vajda Júlia, Kónya Krisztina, Andrejcsik István, Szélpál Szilveszter. A zongoránál: Polgár Gyula.

16.00 A Sárkánykönny Zenekar műsora

A szegedi székhelyű Sárkánykönny zenekart 2007-ben alapították. Stílusuk középkori folk-fantasy: zenéjükben középkori és reneszánsz dallamokat vegyítenek modern zenei elemekkel, dalszövegeikkel pedig a középkori fogadók hangulatát igyekeznek megidézni, ahol a tolkieni mesevilág és különböző népmesei történetek is visszaköszönnek dalaikban.

17.00 A Docpiano Band jazz és swing műsora

A Docpiano Band – Külön világ, felismerhető hangzás, a popzene újragondolása jazz-es, blues-os swing-es környezetben. Interaktív kalandozás a populáris zene világában új, de ismerősnek tetsző hangszerelésben.

A levendula sétány mellett

14.00–16.00 Legkedvesebb versem

Versmondás szabadon a szabadban Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából

Hozd el legkedvesebb versedet (nem kötelező Petőfitől) és mondd el, olvasd fel, énekeld, esetleg táncold el. Az évek alatt hagyományossá vált szegedi versrendezvény most a Füvészkertbe hívja a verset mondani, felolvasni, táncolni, énekelni, hallgatni akarókat 0-100 éves korig, Tóth Péter Lóránt versvándor, előadóművész vezetésével.

Ismeretterjesztő előadások

Gyógynövény kert

11.00 Időutazás egy középkori kolostor gyógynövénykertjébe

Dr. Kiss Tivadar, az SZTE Farmakognóziai Intézet munkatársának előadása

Rózsakert

16.00 100 éve született Márk Gergely rózsanemesítő

Godzsák Zoltánné rózsatermesztő előadása

Márk rózsafajták bemutatása a Rózsakertben

Rendezvénysátor

12.00 Mit kaphatunk ma a levendulától?

Nagy Mónika gyógy- és fűszernövény termesztő előadása

Az előadás során megismerhetjük a levendulát, mint növényt, hallhatunk a múltbeli és jelenlegi felhasználásáról, gyógyhatásairól és néhány recepttel is gazdagabbak lehetünk.

13.00 Bódító illatok – illatozó gyógynövények kertünkben és az árokparton

Hajduné Varga Judit előadása

A közvetlen környezetünkben is találhatók olyan gyógynövények, melyek mellett nap mint nap elsétálunk és nem is tudjuk, mennyire értékes kincseket találhatunk akár egy árokparton is. De nevelhetünk akár egy balkonládában is fűszer- és gyógynövényket. Ezek gyógyhatásairól is hallhatnak az érdeklődők.

14.00 Környezettudatos kertészkedés: Szeress otthon lenni, szeress a kertben lenni!

Szomoru Miklós kertészmérnök előadása

Vegyszermentes kertészkedés, a talajjavítás lépései, talajoltás, komposztálás, mulcsozás, tudatos növényválasztás, védekezés a kártevőkkel szemben.

2023. június 18. VASÁRNAP

Levendula színpad

9.00-13.00 Könnyed komolyzenei dallamok Kovács Márton zongoraművész előadásában

10.00 A 7Mérföldes Együttes műsora

Gyerekzenei koncertélmény, interaktív táncos, dalos, játékos időtöltés. Kicsik és nagyok egy mesés világba csöppennek, aminek csak a képzelet szab határt és együtt lesznek részesei a közös történéseknek.

11.00, 13.00 Bergendóciai Meseösvény

Erdőzöldítő, mezővirágoztató királykisasszony

Családi programnak kiváló Meseösvényünk, ahol az egész családot bevarázsoljuk a mesébe!
A színpadnál 11.00 és 13.00 órakor elhangzik a mese, majd 15 percenként indítják a csapatokat a mese útjára. Könnyű túra keretében állomásokon próbatételek, kalandok várják a gyerekeket, felnőtteket, és ahogy a mesében lenni szokott, nagy lakodalommal zárják a mesekört.

14.00 Smyrna zenekar – mediterrán zenei koncert

Az együttes 2006-ban alakult. Zenéiket tradicionális forrásokból merítik: egyrészt a török vándorzenészek, dervisrendek és az Oszmán Birodalom különleges atmoszférájú, sajátos hangulatú zenei világából, valamint Dél-Európa és a Balkán táncdallamaiból is, megszólaltatva görög, örmény, macedón, szefárd, provanszál és arabo-andalúz zenéket.

15.00 A Jazzarosa zenekar műsora

A zenekar repertoárjában igényes, dallamos jazz standardek szerepelnek, amelyeket számos ismert előadótól hallhattunk már (Ella Fitzgerald, Stan Getz, Joao Gilberto, Frank Sinatra, Ray Charles, Norah Jones). A dalok sorát ismert régi magyar slágerek színesítik Fényes Szabolcstól és más kiváló magyar zeneszerzőktől, mindezek szintén jazz stílusban.

17.00 Belmondo plays Beatles

A Belmondo plays Beatles project a gombafejűek kezdeti időszakától kezdve sok dalt átdolgozott úgy, hogy az egy mai koncertszínpadon is megállja a helyét. A koncerteken szereplő közismert dalfeldolgozás közötti konferálások és spontán zenei játékok még azokat is meggyőzik, akik eddig nem érezték magukat közel ehhez a zenei világhoz. A Beatles dalokat természetesen Belmondo slágerekkel fűszerezi meg a zenekar a koncerten.

A zenekar tagjai: Czutor Zoltán (ének, gitár), Szabó László (gitár), Paczári Viktor (basszusgitár), Csák Szabolcs (dob)

Ismeretterjesztő előadások
Gyógynövény kert

11.00 Időutazás egy középkori kolostor gyógynövénykertjébe

Dr. Kiss Tivadar, az SZTE Farmakognóziai Intézet munkatársának előadása

Rózsakert

16.00 100 éve született Márk Gergely rózsanemesítő

Godzsák Zoltánné rózsatermesztő előadása

Márk rózsafajták bemutatása a Rózsakertben

Rendezvénysátor

13.00 Bódító illatok – illatozó gyógynövények kertünkben és az árokparton

Hajduné Varga Judit előadása

A közvetlen környezetünkben is találhatók olyan gyógynövények, melyek mellett nap mint nap elsétálunk és nem is tudjuk, mennyire értékes kincseket találhatunk akár egy árokparton is. De nevelhetünk akár egy balkonládában is fűszer- és gyógynövényket. Ezek gyógyhatásairól is hallhatnak az érdeklődők.

14.00 Mit kaphatunk ma a rózsától?

Nagy Mónika gyógy- és fűszernövény termesztő előadása

Az előadás során megismerhetjük a rózsát, mint növényt, hallhatunk a múltbeli és jelenlegi felhasználásáról, gyógyhatásairól és néhány recepttel is gazdagabbak lehetünk.

15.00 Levendula – gyógyír testnek és léleknek

Masa Ildikó előadása

Levendulás készítmények a napi bőrápolásban és az aromaterápiában. Hogyan és milyen formában alkalmazhatjuk őket? A helyszínen a levendula lepárlás végtermékei, természetes alapanyagokból álló kozmetikumok megillatozhatók, kipróbálhatók lesznek.

X. Levendula- és Rózsa Napok belépőjegy árak

Árak

 •  Felnőtt 2.800 Ft
 •  Tanuló / nyugdíjas 2.000 Ft
 •  Óvodás 1.200 Ft
 •  SZTE dolgozó / hallgató / Alma Mater tag 1.200 Ft
 •  3 év alatti gyermekek ingyenes
 •  Mozgáskorlátozott / Fogyatékkal élő (1 kísérő is) 1.200 Ft

Kedvezmények (csoportos belépőjegy 15 főtől)

 •  Felnőtt 2.400 Ft
 •  Tanuló / nyugdíjas 1.600 Ft
 •  SZTE dolgozó / hallgató / Alma Mater tag 1.000 Ft
 •  Mozgáskorlátozott / Fogyatékkal élő (1 fő kísérő is) 1.000 Ft
 •  Óvodás csoport + 3 fő kísérő 600 Ft

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!